14.01.2015

EHEDG publiserer nye retningslinjer for matvareproduksjon

The European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) har frigitt nye retningslinjer som omhandler prinsipper rundt hygienisk design i matvareindustrien. Fokuset på hygiene i bygninger har den siste tiden akselerert. Eksempler på spredning av listeria og andre bakterier har gjort hygiene til en viktig sak når det kommer til matsikkerhet. De nye retningslinjene ble laget i et samarbeid mellom medlemmene av EHEDG. BLÜCHER var en del av arbeidsgruppen som står bak de nye retningslinjene.


EHEDG er en organisasjon som ble grunnlagt i 1989 med fokus på å promotere hygiene under prosessering og pakking av matvarer.  Gruppen består av aktører fra produksjon, matvareindustri, forskning så vell som offentlig helseorganisasjoner. Medlemmene arbeider sammen for å fremme matsikkerhet ved å forbedre prosjektering og design i alle aspektene i matvareindustrien. I starten hadde gruppen fokus på å forbedre hygienen på produksjonsverktøy. I senere år har EHEDG rettet fokuset mot matvareproduksjonens lokaler som en helhet.

Et verktøy for hygienisk design 
Arbeidet med de nye retningslinjene startet i 2012 og resultatet skal fungere som et hjelpemiddel for alle parter involvert i design, konstruksjon og vedlikehold av fasiliteter for matvareproduksjon. Ved å følge retningslinjene om hygienisk design, vil fabrikkene i matvareindustrien kunne beskytte seg mot en rekke interne og eksterne faktorer så vel som å beskytte seg mot smitte og bidra til å opprettholde hygieniske forhold. «Best practice» i fasilitetene til noen av verdens ledende merkenavn, har vært utgangspunkt for utarbeidelsen av retningslinjene.

«Hygiene er essensielt i alle aspekter ved design av matvareproduksjonsutstyr og fasiliteter» sier Key Account Manager ved BLÜCHER, Palle Madsbjerg. Han deltok i arbeidsgruppen som står bak de nye retningslinjene. «Vi har tatt del i arbeidet i EHEDG i årevis og deler av vår kunnskap fra vår produktforskning for å bidra til gruppens arbeid», fortsetter Palle Madsbjerg. BLÜCHERs kundeliste inneholder en rekke multinasjonale selskaper og BLÜCHER har bidratt til utvikling av “best practice” I forbindelse med deres klienters avvanningssystem. «Tidligere ble kanskje ikke sluket engang vurdert som viktig i forhold til hygiene. Likevel kan et dårlig designet sluk inneholde bakterier og være en kilde til smitte hvis det ikke blir skikkelig rengjort», sier Palle Madsbjerg.

I tillegg til medlemskapet i EHEDG, er BLÜCHER også sertifisert i Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), en metode for å analysere og identifisere risiko innen matsikkerhet. «Etter våres syn, bidrar EHEDG retningslinjene til HACCP ved å fokusere på hygienisk design. Dette gir de som har ansvar for HACCP en mulighet til å evaluere om nivået av hygiene er tilfredsstillende når forandring eller ekspansjon blir gjort i områder for matvareproduksjon. Vi er sikre på at EHEDG retningslinjene vil bidra til bedre bygningshygiene i produksjonslokaler, sier Palle Madsbjerg.

EHEDG retningslinjene kan bestilles og lasts ned via www.ehedg.org


Markedets laveste boligsluk

Markedets laveste boligsluk med godkjent pungvannlås • Boligsluk i rustfritt stål med vannlås • Overholder kravene i EN1253 • SINTEF godkjent TG20028

Se produktblad